donderdag 1 december 2011

**** Cutting Edge "Schoonheid op wieltjes"


awkward i, 'Everything on wheels'(2011) 

  • X
    • X
      • X
        • X

Schoonheid op wieltjes            

                                              
  • XX

 Awkward-i-everything-on-wheels
'I really should whisper' van de Nederlandse band awkward i was één van de muzikale verrassingen van 2009. De band wist met zijn debuutplaat te bewijzen dat je voor mooie muziek niet ver over de landsgrenzen hoeft te gaan kijken. 'I really should whisper' stoppen we na twee jaar nog regelmatig in onze cd-speler. Djurre de Haans' pure, eenvoudige liedjes zijn blijvers, zo blijkt. Met opvolger 'Everything on wheels' bevestigt awkward i dubbel en dik.
Awkward i is de laatste jaren geëvolueerd en dat hoor je op deze plaat. Djurre de Haan heeft een vaste band om zich heen verzameld en dat werpt zijn vruchten af. De instrumentatie is uitgebreider en geeft de nummers een extra likje schoonheid. De nummers klinken gelaagder en laten nieuwe elementen horen bij elke beluistering. De plaat opent nog redelijk schuchter met een simpel gitaarlijntje in de titeltrack, maar nog voor de eerste minuut verstreken is, wordt de viool toegevoegd en krijgt de stem van De Haan het gezelschap van strijkers en drums. Enkel een steen blijft hierbij onberoerd, een mooiere opener hadden we ons niet kunnen inbeelden. Awkward i slaagt er al meteen in om ons lichtjes omver te blazen.
Het beste voorbeeld van de meerwaarde van een volledige band is allicht 'Let's get ready to die'. Awkward i demonstreert hoe je een nummer dat niet al te sterk begint toch omtovert tot een topnummer. Zo zijn wij niet meteen fan van het begin van het nummer (iets te veel oeh oeh's naar onze zin), maar de muzikale tussenstukjes maken alles dan weer helemaal goed. Ook 'My filthy entourage' openbaart haar schoonheid pas wanneer de violen ingeschakeld worden. 'Hannah hung heavy' zorgt dan weer voor leuke afwisseling met de elektrische gitaar. Deze band kan ook rocken, en hoe!
'Everything on wheels' is zowaar nog beter dan 'I really should whisper'. Wij hopen vurig dat deze plaat de grote doorbraak voor awkward i mag betekenen, want dit soort muziek verdient zeker een groter publiek. Dus trek die gymschoenen aan en hol als de vliegende bliksem naar de dichtstbijzijnde platenboer!

Sarah Juchtmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten